Recepty
MLIEKO
Rovnako ako moderné učebnice, tak i starodávne Védy chvália mlieko ako zázračnú potravinu, pretože obsahuje všetky živiny potrebné pre dobré zdravie. Védske písma dodávajú, že mlieko rozvíja jemné mozgové tkanivo, ktoré je potrebné k rozvíjaniu duchovného vedomia. Vo védskych časoch žilo mnoho jogínov iba z mlieka, ktorého bolo toľko, že ho hospodári rozdávali zadarmo. Pretože mlieko vyživuje človeka fyzicky aj duševne, považuje ho védska kultúra za najdôležitejšie zo všetkých potravín. Dôležitosť mlieka naznačuje ako je dôležité ochraňovať kravy. Védy nie sú jediným písmom, ktoré zavrhuje zabíjanie kráv. V Biblii (66,3) Izaiáš prehlasuje: "Ten, kto zabije vola, je ako ten, kto zabije človeka." Veľmi dôležitým dôvodom k ochrane kráv je aj to, že ich má Krišna veľmi rád. Védske písma nám hovoria, že na Krišna loke, večnom duchovnom sídle Pána Krišnu, sa kravy volajú Surabhi a Pán sa o ne osobne stará. Jeho sídlo sa nazýva tiež Goloka, miesto, kde je veľa kráv. Pred 5 000 rokmi, keď sa Krišna zjavil na tomto svete, sa hral ako pasáčik kráv vo Vrndaváne a ukázal, ako má rád kravky. Jeho detské zábavy sa točili okolo kráv, teliatok a jeho priateľov, pasáčkov. Preto je Krišna často nazývaný Góvinda, "ten, kto dáva potešenie kravám, zemi a zmyslom", a Gópala, "priateľ kráv". Pretože žartovne kradol svojím susedom maslo a jogurt, je nazývaný tiež Makhanataskara, "zlodej masla".
Kravské mlieko je zdrojom troch základných kameňov védskej kuchyne: ghí (prepustené maslo), panýru (čerstvého syra) a dahi (jogurtu).
Ghí je čistý tuk masla a je úplne vynikajúci na varenie. Pripravuje sa veľmi pomalým prevarovaním masla a odstraňovaním vody a ostatných prísad až zostane čistý, zlato žltý olej. Ghí má slabo nasladlú, lahodnú orechovú chuť a dáva jedlám typicky védsku chuť. Je vhodné aj zo zdravotného hľadiska, pretože nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.
Popri svojej chuti má ghí aj ďalšie prednosti. Môžete ho zahriať na vysoké teploty a nebude bublať alebo dymiť, pretože voda(sa odparuje pri 100 C) a proteínové granule(sa pália pri 125 C) už boli odstránené. Ghí je ideálne na na vyprážanie, varenie a dusenie v malej aj veľkej vrstve tuku.
Príprava ghí a doba varenia:
Nimbu chawal
Príprava a doba varenia: 30 min.
Ryža zo špenátom
Palak chawal
Dály a polievky Dál so zeleninou
Dal tarkari
Zeleninová polievka
Mili-juli sabji ka soup
Chlieb a placky Čapaty
Chapati Čapaty (placka), denný chlieb miliónov Indov, sa najprv pečie na horúcom pláte a potom sa podrží priamo nad plameňom, kde sa nafúkne až k bodu prasknutia.
Doba odpočívania cesta: 30 min. až 2 hod.
Doba váľkania a pečenia: 2 až 3 min. na každú placku
Indické sušienky
Matthi Tieto sušienky sú ľahko pripraviteľné a môžete ich jesť ako zákusok, k polievke, alebo ako jeden z chodov. Ak nemáte kamennú soľ, môžete použiť obyčajnú.
Zelenina Karfiol so zemiakmi a syrom
Alu phul gobhi paneer sabji Toto je jednoduché jedlo, rýchle na prípravu. Karfiol so zemiakmi sa vypraží vo veľkej vrtstve ghí a potom sa mierne povarí v tekutej masale, pokiaľ nie sú hotové. Toto zeleninové jedlo podávajte s indickým chlebom a jemným dálom alebo zeleninovou polievkou.
Zapečené zemiaky
Alu Gauranga Krišnoví oddaní pomenovali toto jedlo po Šrí Čaitaniovi Maháprabhuovi, inkarnáciou Krišny, ktorý prišiel na Zem učiť spievanie Hare Krišna mahamantry. Bol tiež vďaka svojej krásnej pleti známy ako Gauranga ("zlatý"). K tomuto jedlu pridajte ešte nejaké zeleninové jedlo, čapaty a budete mať úplne postačujúci obed.
Baklažán so špenátom a paradajkami
Maha brinjal "Maha" znamená "veľký" a "brindžál" znamená "baklažán", najobľúbenejší zo všetkých zelenín v Indii. Toto jedlo sa pripravuje varením zeleniny, pokiaľ nevytvorí hustú omáčku. Maha brindžál sa dobre hodí k ľahkej ryži a horúcim čapatym.
Chuťovky Zeleninové pakory
Pakora Do pakor sa dá použiť prakticky akýkoľvek druh zeleniny. Zeleninu, ktorú používate, krájajte na kúsky približne rovnakej veľkosti, aby sa vyprážali rovnakú dobu. Baklažány, cukiny, zemiaky, tekvicu a mrkvu môžete nakrájať na kocky alebo na malé kúsky, karfiol a brokolicu na ružičky a papriky na kolieska alebo prúžky. Ružičkový kel, šparglu a zložené špenátové listy môžete použiť celé. Pakory, vítaný prídavok ku každému jedlu či hostine, sú jednoduchým zákuskom, ku ktorému sa dobre hodia čatny.
Bharáty v jogurte
Urad dal bara
Príprava a doba vyprážania: 30 min.
Čatny a raity
Paradajkové čatny
Tamatar chatni Aj keď môže paradajkové čatny pripomínať kečup, chutí omnoho lepšie.
Jablková čatny
Seb ki chatni Dobrá jablková čatny sa dá pripraviť prakticky z akéhokoľvek druhu jabĺk.Vyberajte pevné, zrelé jablká a vyhýbajte sa tým, ktoré sú príliš veľké. Podľa tohoto receptu sa dá pripraviť čatny aj z iných druhov ovocia, ako broskyne, slivky, marhule, mangá, guávy, egreš a iné ostružiny. Ak chcete, vynechajte asant (asafoetidu) a čili použite podľa chuti.
Uhorková raita s jogurtom
Kakri raita Hari Čaran dása, hlavný kuchár "Gopals Restaurant" v Aucklande na Novom Zélande, hovorí, že uhorky sú najlepšie, keď sú dlhé asi 25 cm, tuhé, jasne zelené a lesklé. Ak majú tuhú šupku, môžete ich olúpať či okrájať; ak majú veľké jadrá, oplatí sa venovať zvláštny čas na ich odstránenie.
Sladkosti
Karamelová halva z hrozienkami
Bhuni hui chinni ka halava Táto bohatá, karamelom ochutená halva, pripravená z mlieka a podávaná tak horúca, že sa z nej dymí, je neodolateľným dezertom. Nezáleží na tom, koľko ste toho zjedli na obed, na dve lyžice tejto halvy sa nakoniec vždy nájde miesto.
Jednoduché úžasné
Simple
Nápoje Zázvorový čaj
Adrak chai Zázvorový čaj je všeobecne dobrým posilujúcim liekom. Ak však chcete radšej osviežujúci nápoj, podávajte ho vychladený s kockami ladu, pridajte viac cukru a citrónovej šťavy a trochu mätových lístkov.
Ružový šerbet
Gulab sharbet
- 1 kg masla - pol hodina varenia - výťažok 800 g ghí
- 2 a 1/2 kg masla - 3 hodiny varenia - výťažok 2,2 kg ghí
- 5 kg masla - 5 hodín varenia - výťažok 4,6 kg ghí
Nimbu chawal
- 350 g ryže basmati alebo inej celozrnnej ryže
- 1 pl ghí alebo rastlinného oleja
- 1/2 čl kmínu
- 1 a 1/2 čl semienok čiernej horčice
- 5 lístkov kari(ak máte)
- 1 zvitok škorice, asi 5 cm dlhý
- 1 zelená čili dobre nasekaná
- 825 ml vody
- 2 čl soli
- 1/2 čl kurkumy(podľa voľby
- 125 ml citrónovej šťavy
- 2 pl masla
- 1 citrón nakrájaný na 8 dielov
- 5 až 6 vetvičiek zeleného petržlenu
Príprava a doba varenia: 30 min.
Ryža zo špenátom
Palak chawal
- 350 g ryže basmati alebo inej celozrnnej ryže
- 1 a 1/2 čl soli
- 825 ml vody
- 225 g čerstvého špenátu (ak nie je dostupný použite mrazený)
- 1 pl ghí
- 1 čl mletého koriandru
- 2 bobkové lístky
- 100 g burských orieškov, nesolených, svetlo opražených
- štipka mletého čierneho korenia
Dály a polievky Dál so zeleninou
Dal tarkari
- 200 g mung dálu alebo lúpaného zeleného hrachu
- 1,9 l vody
- 2 až 3 čl soli
- 2 bobkové lístky
- 1 prepolený zvitok škoricovej kôry ( 7,5 cm)
- 1 čl kurkumy
- 275 g zeleniny, umytej a nakrájanej na kúsky
- 1 pl masla
- 1 pl ghí
- 1 a 1/2 čl kmínu
- 2 drtené, sušené čili
- 1 čl strúhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 čl Asantu (asafoetidy)
- 1 pl nasekaných čerstvých koriandrových lístkov
- 2 umyté citróny, každý nakrájaný na 8 dielov
Zeleninová polievka
Mili-juli sabji ka soup
- 3 pl ghí
- 2 bobkové lístky
- 1 čl mletého koriandru
- 1/4 čl asantu (asafoetidy)
- 1 a 1/4 čl kurkumy
- 675 g zeleniny, umytej a nakrájanej na kocky
- 1,4 l vody
- 3 čl soli
- 1/4 čl čierneho korenia
- 475 ml mlieka
- 2 pl masla
- 3 pl bielej múky
Chlieb a placky Čapaty
Chapati Čapaty (placka), denný chlieb miliónov Indov, sa najprv pečie na horúcom pláte a potom sa podrží priamo nad plameňom, kde sa nafúkne až k bodu prasknutia.
- 250 g atta alebo presiatej pšeničnej celozrnnej múky
- 150 ml vlažnej vody
- 1/2 čl soli
- 2 alebo 3 pl rozpusteného masla
Doba odpočívania cesta: 30 min. až 2 hod.
Doba váľkania a pečenia: 2 až 3 min. na každú placku
Indické sušienky
Matthi Tieto sušienky sú ľahko pripraviteľné a môžete ich jesť ako zákusok, k polievke, alebo ako jeden z chodov. Ak nemáte kamennú soľ, môžete použiť obyčajnú.
- 300 g presiatej celozrnnej pšeničnej alebo bielej múky
- 2 pl indického kmínu alebo sézamových semienok
- 1 a 1/2 čl kamennej soli
- 1/2 čl kypriaceho prášku
- 2 pl ghí alebo masla
- ghí alebo rastlinný olej na vyprážanie
- 175 ml vody
Zelenina Karfiol so zemiakmi a syrom
Alu phul gobhi paneer sabji Toto je jednoduché jedlo, rýchle na prípravu. Karfiol so zemiakmi sa vypraží vo veľkej vrtstve ghí a potom sa mierne povarí v tekutej masale, pokiaľ nie sú hotové. Toto zeleninové jedlo podávajte s indickým chlebom a jemným dálom alebo zeleninovou polievkou.
- 2 pl ghí alebo rastlinného oleja
- 1/2 čl semienok čiernej horčice
- 2 čerstvé čili
- 1 pl strúhaného čerstvého zázvoru
- 2 bobkové lístky
- 1 čl kurkumy
- 1 čl mletého koriandru
- 1 čl mletéj škorice
- 600 ml vody
- 4 zemiaky, bez šupky a nakrájané na malé kocky
- 350 g lisovaného panýru (alebo iného syru), nakrajaného na kocky
- 1 stredne velký karfiol, rozdelený na ružičky
- 2 čl soli
- 1/2 čl garam masaly
- 2 pl vňate koriandru alebo petržlenu, jemne nakrájané
Zapečené zemiaky
Alu Gauranga Krišnoví oddaní pomenovali toto jedlo po Šrí Čaitaniovi Maháprabhuovi, inkarnáciou Krišny, ktorý prišiel na Zem učiť spievanie Hare Krišna mahamantry. Bol tiež vďaka svojej krásnej pleti známy ako Gauranga ("zlatý"). K tomuto jedlu pridajte ešte nejaké zeleninové jedlo, čapaty a budete mať úplne postačujúci obed.
- 450 g domáceho syra, panýru
- 10 stredne veľkých zemiakov
- 1/2 čl asantu (asafoetidy)
- 3 čl soli
- 1 čl mletého čierneho korenia
- 3 pl mletého koriandru
- 3 pl čerstvých koriandrových lístkov, nadrobno nakrájaných
- 725 ml kyselej smotany zmiešanej s 1 čl kurkumy
- 50 g masla
- 2 pl sušeného mlieka
Baklažán so špenátom a paradajkami
Maha brinjal "Maha" znamená "veľký" a "brindžál" znamená "baklažán", najobľúbenejší zo všetkých zelenín v Indii. Toto jedlo sa pripravuje varením zeleniny, pokiaľ nevytvorí hustú omáčku. Maha brindžál sa dobre hodí k ľahkej ryži a horúcim čapatym.
- 900 g baklažánu, olúpaného a nakrajaného na kocky
- 450 g čerstvého špenátu, nakrajaného
- 900 g paradajok, olúpaných a nakrájaných
- 5 pl ghí alebo rastlinného oleja
- 1 alebo 2 sušené čili, drvené
- 1 čl mletého koriandru
- 1/2 čl mletého kmínu
- 1/2 čl kurkumy
- 1/2 čl asantu (asafoetidy)
- 150 ml vody
- 1 čl hnedého cukru
- 2 a 1/2 čl soli
- 1/2 čl garam masaly
Chuťovky Zeleninové pakory
Pakora Do pakor sa dá použiť prakticky akýkoľvek druh zeleniny. Zeleninu, ktorú používate, krájajte na kúsky približne rovnakej veľkosti, aby sa vyprážali rovnakú dobu. Baklažány, cukiny, zemiaky, tekvicu a mrkvu môžete nakrájať na kocky alebo na malé kúsky, karfiol a brokolicu na ružičky a papriky na kolieska alebo prúžky. Ružičkový kel, šparglu a zložené špenátové listy môžete použiť celé. Pakory, vítaný prídavok ku každému jedlu či hostine, sú jednoduchým zákuskom, ku ktorému sa dobre hodia čatny.
- 225 g cícerovej múky
- 1 pl semienok kalingy
- 1/2 čl mletéj škorice
- 1/4 čl kajanského korenia
- 2 čl mletého koriandru
- 2 čl mletého kmínu
- 1 a 1/2 čl kurkumy
- 1/4 čl asantu (asafoetidy)
- 2 čl soli
- 1/2 čl kypriaceho prášku
- 250 ml studenej vody
- 675 g upravenej zeleniny
- ghí alebo rastlinný olej na vyprážanie
Bharáty v jogurte
Urad dal bara
- 350 g urad dálu, prebraného a cez noc namočeného
- 2 čerstvé čili, nadrobno nakrájané
- 1/4 čl asantu (asafoetidy)
- 1 čl prášku do pečiva
- 4 čl soli
- 1 l horúcej vody
- 1 čl vypraženého a namletého kmínu
- 600 ml čistého jogurtu
- ghí alebo olej na vyprážanie
Príprava a doba vyprážania: 30 min.
Čatny a raity
Paradajkové čatny
Tamatar chatni Aj keď môže paradajkové čatny pripomínať kečup, chutí omnoho lepšie.
- 8 zrelých paradajok
- 4 pl vody
- 2 pl ghí
- 2 čl semienok čiernej horčice
- 1 pl strúhaného čerstvého zázvoru
- 2 alebo 3 nasekané čerstvé čili
- 5 klinčekov
- 2 bobkové lístky
- 1 zvytok škoricovej kôry ( 5 cm)
- 1 čl kmínu
- 2 čl mletého koriandru
- 1 štipka asantu (asafoetidy)
- 1 čl soli
- 4 pl hnedého cukru
Jablková čatny
Seb ki chatni Dobrá jablková čatny sa dá pripraviť prakticky z akéhokoľvek druhu jabĺk.Vyberajte pevné, zrelé jablká a vyhýbajte sa tým, ktoré sú príliš veľké. Podľa tohoto receptu sa dá pripraviť čatny aj z iných druhov ovocia, ako broskyne, slivky, marhule, mangá, guávy, egreš a iné ostružiny. Ak chcete, vynechajte asant (asafoetidu) a čili použite podľa chuti.
- 6 stredne veľkých jabĺk
- 4 pl ghí alebo rastlinného oleja
- 2 čl strúhaného čerstvého zázvoru
- 2 kúsky škoricovej kôry ( 5 cm)
- 1 čl anýzu
- 2 alebo 3 drvené, sušené čili
- 5 klinčekov
- 1 čl kurkumy
- 1 štipka asantu(asafoetidy)
- 4 pl vody
- 4 pl hnedého cukru
Uhorková raita s jogurtom
Kakri raita Hari Čaran dása, hlavný kuchár "Gopals Restaurant" v Aucklande na Novom Zélande, hovorí, že uhorky sú najlepšie, keď sú dlhé asi 25 cm, tuhé, jasne zelené a lesklé. Ak majú tuhú šupku, môžete ich olúpať či okrájať; ak majú veľké jadrá, oplatí sa venovať zvláštny čas na ich odstránenie.
- 1/2 čl kmínu
- 2 stredne veľké uhorky
- 300 ml čistého jogurtu
- 1/2 čl garam masaly
- 1/2 čl soli
- 1/4 čl mletého čierneho korenia
- 2 štipky asantu (asafoetidy) podľa chuti
Sladkosti
Karamelová halva z hrozienkami
Bhuni hui chinni ka halava Táto bohatá, karamelom ochutená halva, pripravená z mlieka a podávaná tak horúca, že sa z nej dymí, je neodolateľným dezertom. Nezáleží na tom, koľko ste toho zjedli na obed, na dve lyžice tejto halvy sa nakoniec vždy nájde miesto.
- 650 ml mlieka
- 300 g cukru
- 200 g masla
- 225 g pšeničnej krupice
- 35 g hrozienok
- 2 čl strúhanej pomarančovej kôry a šťava z 1 pomaranča
Jednoduché úžasné
Simple
- 1 krabica sušeného mlieka
- 1/2 l práškového cukru
- 1 - 2 maslá
- (1 pomaranč, 1 citrón, 1 kiwi, alebo jahody, maliny, borievky atď.)
Nápoje Zázvorový čaj
Adrak chai Zázvorový čaj je všeobecne dobrým posilujúcim liekom. Ak však chcete radšej osviežujúci nápoj, podávajte ho vychladený s kockami ladu, pridajte viac cukru a citrónovej šťavy a trochu mätových lístkov.
- 1,2 l vody
- 3 pl jemne strúhaného čerstvého zázvoru
- 6 pl cukru alebo 5 pl medu
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 4 pl citrónovej alebo pomarančovej šťavy
- mätové lístky (podľa voľby)
Ružový šerbet
Gulab sharbet
- 550 g cukru
- 1,2 l vody
- 1 pl ružovej vody
- 1 čl červeného potravinárskeho farbiva
- ľadová voda a drvený ľad
- mätové lístky