Slovník indických jedál

Milí zákazníci, indická kuchyňa obsahuje množstvo špecialít, ktorých názvy vám pomôžeme rozlúštiť v tomto malom „slovníku indických jedál“:


Sabji - prívarok: je to zelenina v indickej omáčke s výraznou chuťou po zázvore , rímskom kmíne, koriandre či asafoetide. Je základom všetkých jedál a rôzne druhy sabji sa líšia podľa zeleniny a korenín, ktoré obsahujú.


Kofta: Je smažená zeleninová guľka alebo „fašírka“, ktorá je v našej reštáurácii ponúkaná aj pod názvom „Chuťovka“. Druhov koft je nespočet. U nás sú obľúbené kofty z cvikly, kapusty, zeleru, mrkvy, hrášku, zemiakov, kukurice a iných druhov zelenín

Samosa: Je pšeničná taštička naplnená zeleninou a niekedy aj syrom. Tepelne sa upravuje buď to smažením, alebo pečením. Vnútri nás vždy čaká prekvapenie, ktorým ju šéfkuchár naplní.

Alu Patra: „Alu“ znamená – zemiak a „Patra“ znamená koleso. To je pôvodný názov naších slaných zemiakových rolád, ktoré ponúkame k našemu menu ako chuťovky. Okrem zemiakov obsahujú múku, sézam, kokos a koreniny.

Pakora: Je obľúbené jedlo indickej kuchyne, pripravené z ľubovoľnej zeleniny ( tekvica, baklažán, karfiol atď...), ktorá je obalená v cestíčku. Je ponorená a osmažená v hlbokom rozpálenom oleji.

Čatní: Hustá pikantná omáčka slúžiaca na dochucovanie jedál, ktorá podporuje naše trávenie. Je to uvarená zmes korenín, čili, kúskov ovocia alebo zeleniny. Výborne sa hodí k smaženým chuťovkám.

Dál: Indická hustá polievka z rozvarenej strukoviny so zeleninou alebo bez nej, často sa do nej pridáva na ochutenie strúhaný kokos. V Góvinde nájdete dál z žltého hrachu, šošovice alebo mungo fazuľky.

Jasmínová ryža, naturálna ryža, pšeno alebo pohanka: V každom menu sa nachádza jedna z týchto príloh. Jasmínová ryža je thajský najkvalitnejší a voňavý druh ryže, má biele podlhovasté zrná a je veľmi dobre stráviteľná. Naturálna ryža na rozdiel od bielej klasickej ryže obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, kde sú uložené všetky dôležité živiny, má svetlo hnedú farbu. Pšeno je proso bez šupiek. Sú to žlté guľôčky a sú jedinou obilninou, ktorá je zásaditá. Je vhodná aj pre celiatikov. Pohanka je potravina, ktorá taktiež neobsahuje lepok, čistí krv, je diétna a ľahko stráviteľná.

Šálaty: V indickej kuchyni sa šaláty zo surovej zeleniny nepripravujú. Je to však zvykom v naších zemepisných šírkach a preto Vám Góvinda ponúka vrámci denného menu rozmanité chutné zeleninové šaláty, samozrejme jemne ochutené indickým korením.